Gegen Ende des letzten Jahres sorgte, nicht nur wegen diverser sehr positiver Rezessionen, eine Abfüllung für Knistern und Unruhe in der Whisky-Szene in Deutschland. Der The Maltman Meadowside Blend mit 43,1% vom unabhängigen Abfüller Meadowside Blending. Das Besondere bei der Präsentation dieses Blended Scotch Whiskys waren die Informationen an die Händler von Andy Hart, dem Chairman von Meadowside Blending, zu dieser Flasche:
“The blend is made up of a few different casks to get the finished result.
The oldest cask in the blend is a hogshead of 1965 blended whisky, in this 1965 the recipe was Clynelish, Macduff, Teaninich, Dailuaine and Invergordon which we got direct from a distiller.
The 1973 hogshead was a blended Scotch which we did not know the recipe and we got direct from a distiller.
The 1992 sherry butt was a blend that had a few different whiskies in, which we didn't know, but we added another blend to the butt that had Dumbarton, Aberfeldy, Ardmore, Miltonduff, Tobermory and Port Dundas.
Then we added 1 sherry butt of younger blended scotch whisky which we do not know the recipe for. Once the blend was vatted together we filled it into sherry butts and let them mature for a couple of months.
We could not put these details on the label as we do not know the full recipe of the blend but we are quite satisfied with the finished results.
Donald is enjoying his nightly dram of the Meadowside Blend and likes the old style taste he gets. Hope your German customers enjoy it too.”
Cheers
Andy
In diesem Blend verbergen sich also Whiskys, die bis zu 57 Jahre alt sind. Und dies zu einem sehr moderaten Preis von € 77,90 war eine Ansage! Die Limitierung auf 1.715 Stück tat ihr übriges, dass die Flasche ziemlich rasch ausverkauft war.
Auch ich war entsprechend neugierig auf diesen Blend. Ich konnte mir bei einem Händler in Deutschland eine Flasche sichern. Nach den zahlreichen Vorschusslorbeeren bin ich nun umso gespannter, ob er auch mir so gut schmeckt.
Aussehen
Dunkles Bernstein
Nase
Gleich nach dem Einschenken zeigt sich der Grainanteil im Blend deutlich im Geruch. Sehr malzig, leicht chemisch und viel Honig. Insgesamt ist das Bouquet sehr sanft und schüchtern. Ist es den niedrigen 43% geschuldet, aber der Whisky geizt ein wenig mit seinen aromatischen Genüssen. Nach rund zehn bis 15 Minuten gesellen sich zur immer noch sehr honigintensiven Nase reichlich Vanille sowie Mandelcreme oder auch Marzipan hinzu. Als fruchtiger Anteil ist Mus von sehr reifen gelben Äpfel, Birnen und Ringlotten zu erkennen. Mit ungefähr 25 bis 30 Minuten Ruhezeit legt sich Milchschokolade mit einem Hauch Zimt und Muskatnuss im Hintergrund als eine die anderen Aromen zu einem homogenen Geruchsspiel zusammenführende Ebene darüber. Die Fruchtnoten wandeln sich mit der Zeit von den anfänglich helleren nun mehr in Richtung Sauerkirschen, Erdbeeren und Himbeeren. Vom Grain zu Beginn ist nun nichts mehr zu merken - vom Alkohol auch nicht.
Geschmack
Der Tropfen starten samtweich, sehr cremig und gleichzeitig mit einer sehr deutlichen Süße, die an Blütenhonig erinnert. Dahinter verbirgt sich ein ordentliches Stück Kuchengebäck mit einem Topping aus weißer Schokolade. Die Frucht lässt sich nicht gut aufschlüsseln, es ist mehr ein cremiges Potpourri von hellen Früchten wie Äpfel und Birne mit etwas Erdbeeren und Kirschen. Auch die zu einer Paste zerriebenen Mandeln sind zu schmecken. Aber neben der sehr intensive Süße bleiben für mich die anderen Geschmacksteile mehr im Hintergrund. Vom Alkohol ist überhaupt nichts zu merken. Eventuell hätten etwas mehr Prozente geholfen, die Aromen mehr zu pushen.
Abgang
Richtung Finish zeigt dich etwas Eiche durch eine leichte Würzigkeit, aber sehr dezent für die teilweise sehr lange Fasslagerung. Weiterhin liegt der süße Honig am Gaumen. Insgesamt verbleibt er mittelkurz mit mittel.
Fazit
Ich kann die Lobenhymnen in der Base und auch auf Youtube leider nicht mittragen. Die Grainnoten am Anfang gefielen mir nicht. Überhaupt hätte ich mir etwas mehr Aromenfracht gewünscht - vor allem von den kolportierten alten Fässern.
Daher erhärtet sich für mich die Vermutung, dass die beiden alten Fässer nicht mehr über die nötigen 40 % Alkoholgehalt verfügten und die anderen Fässer in dem Blend zum „Aufspritten“ auf über 40 % verwendet wurden. Und da Alkohol auch Aromen- und Geschmacksträger ist, kann es schon sein, dass dadurch auch die Aromenintensität bzw. deren -transport gelitten haben. Im Geschmack ist er fast schon lieblich süß, jedoch auch hier bleiben die anderen Aromen im Hintergrund. Ich hatte auch keine satten Sherrynoten oder Rosinen und dergleichen, was ansonsten typisch für gut gereifte Sherrymalts wäre. Es würde mich auch interessieren, wieviel Grainanteil insgesamt bei dieser Mischung schlussendlich dabei war. Ich werde ihm natürlich noch die eine oder andere Chance geben, mich umzustimmen - eventuell ändert sich das Aromenspiel noch mit mehr Luft in der Flasche. Stand heute bin ich eher enttäuscht, er blendet mehr als er glänzt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English Version
Towards the end of last year, not only because of various very positive reviews, a bottling caused crackling and unrest in the whisky scene in Germany. The Maltman Meadowside Blend with 43.1% from the independent bottler Meadowside Blending. What was special about the presentation of this blended Scotch whisky was the information given to the retailers by Andy Hart, Chairman of Meadowside Blending, about this bottle:
"The blend is made up of a few different casks to get the finished result.
The oldest cask in the blend is a hogshead of 1965 blended whisky, in this 1965 the recipe was Clynelish, Macduff, Teaninich, Dailuaine and Invergordon which we got direct from a distiller.
The 1973 hogshead was a blended Scotch which we did not know the recipe and we got direct from a distiller.
The 1992 sherry butt was a blend that had a few different whiskies in it, which we didn't know, but we added another blend to the butt that had Dumbarton, Aberfeldy, Ardmore, Miltonduff, Tobermory and Port Dundas.
Then we added 1 sherry butt of younger blended scotch whisky which we do not know the recipe for. Once the blend was vatted together we filled it into sherry butts and let them mature for a couple of months.
We could not put these details on the label as we do not know the full recipe of the blend but we are quite satisfied with the finished results.
Donald is enjoying his nightly dram of the Meadowside Blend and likes the old style taste he gets. Hope your German customers enjoy it too.”
Cheers
Andy
This blend contains whiskies that are up to 57 years old. And this at a very moderate price of € 77.90 was an announcement! The limited edition of 1,715 pieces did the rest, so that the bottle was sold out quite quickly.
I was also curious about this blend. I was able to secure a bottle from a dealer in Germany. After all the praise I received in advance, I'm even more curious to see if it tastes as good to me.
Fotocredit: whiskybase.com |
Appearance
Dark amber
Nose
Immediately after pouring, the grey content in the blend is clearly evident in the smell. Very malty, slightly chemical and lots of honey. Overall, the bouquet is very soft and shy. Is it due to the low 43%, but the whisky is a little stingy with its aromatic delights. After about ten to 15 minutes, the still very honey-intensive nose is joined by plenty of vanilla as well as almond cream or even marzipan. The fruity part is mush of very ripe yellow apples, pears and ringtails. With about 25 to 30 minutes of resting, milk chocolate with a hint of cinnamon and nutmeg in the background is added as a layer that unites the other aromas into a homogeneous olfactory play. The fruit notes change over time from the initially lighter ones to more sour cherries, strawberries and raspberries. There is no longer any sign of the grain at the beginning - nor of the alcohol.
Taste
The drop starts velvety, very creamy and at the same time with a very distinct sweetness, reminiscent of blossom honey. Behind this is a neat piece of cake pastry with a topping of white chocolate. The fruit doesn't break down well, it's more of a creamy potpourri of bright fruits like apples and pears with some strawberries and cherries. You can also taste the almonds that have been ground into a paste. But apart from the very intense sweetness, the other flavours remain more in the background for me. There is no trace of alcohol at all. Maybe a little more percentage would have helped to push the flavours more.
Finish
Towards the finish, some oak shows through a slight spiciness, but very subtle for the partly very long cask ageing. Sweet honey continues to linger on the palate. Overall it remains medium short with medium.
Conclusion
Unfortunately, I cannot share the praise in the base and also on Youtube. I didn't like the grey notes at the beginning. In general, I would have liked a little more aroma freight - especially from the rumoured old barrels. That's why I suspect that the two old casks no longer had the necessary 40% alcohol content and that the other casks in the blend were used to "spice up" to over 40%. And since alcohol is also a carrier of aromas and flavours, it is possible that the intensity and transport of the aromas suffered as a result. The taste is almost sweet, but the other aromas remain in the background. I also had no rich sherry notes or sultanas and the like, which would otherwise be typical for well-matured sherry malts. I would also be interested to know how much grey there was in this blend. Of course, I will give it another chance to change my mind - maybe the aroma will change with more air in the bottle. As of today, I am rather disappointed, it dazzles more than it shines.
Keine Kommentare
Kommentar veröffentlichen